zaterdag 30 april 2011

DE VOORMALIGE HEERLIJKHEID NUTH




 door 

Jozef (Jos.) Habets

19 maart 1880

 


Jos Habets was priester en Rijksarchivaris van Limburg.

Geboren te Oirsbeek 27 November 1829 en overleden te Maastricht, 22 juni 1893.





 

Jos Habets wordt beschouwd als een grondlegger van de Limburgse archeologie­ en geschiedbeoefening. Zijn hoofdwerk, de Geschiedenis van het bisdom Roermond, vormde voor historici vaak de eerste kennismaking met de Limburgs historie tot de Franse tijd
Hij werd geboren in Oirsbeek waar zijn vader hoofdonderwijzer was en werd na zijn opleiding te Rolduc in 1856 tot priester gewijd. In 1881 werd hij benoemd tot Rijksarchivaris.

Op 14 juni 1880 werd Jos Habets lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen te Amsterdam en daarna nog door verschillende andere genootschappen tot lid benoemd, onder meer tot buitenlands lid van de Koninklijke Vlaamse Akademie. Van het het Oudheidkundig Genootschap in Limburg was hij president. In deze hoedanigheid redigeerde hij de "Publications du Limbourg". Ook schreef hij eigen bijdragen. Ook was hij een van de schrijvers van het tijdschrift de Maasgouw. Dit tijdschrift dat 2 keer per maand verscheen ging over limburgse geschiedenis, taal en letterkunde. Daarnaast was Habets 'officier' van het openbaar onderwijs in Frankrijk.


www.NuthvanToen.nl  (bron  Jozef Habets wikipedia)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten